Система адміністративного права України - Корольова, В.В.; Дронь, О.І.; Корольова, Вікторія Вікторівна; Дронь, Ольга Іванівна; Корольова, Вікторія (Університет «КРОК», 2025)
Cтаття присвячена дослідженню системи адміністративного права, її основних інститутів. Визначено, що вже тривалий час йде наукова дискусія про необхідність переосмислення системи адміністративного права, що станом на сьогодні відсутня загальновизнана стратегія закономірностей розвитку системи адміністративного права України, перетворення здійснюються безсистемно, зазвичай, під впливом політичного імпульсу чи під тиском сформованих обставин, є ситуаційними, а не планомірними та послідовними. Обґрунтовано, що для подолання несистемності правового регулювання державного управління важливим є ґрунтовне розуміння системи адміністративного права. В ході роботи виявлено, що критерієм побудови системи адміністративного права є предмет правового регулювання. Встановлено, що сучасний стан адміністративно-правової матерії, наявні проблеми правозастосування призвели до відокремлення матеріально-правової та процесуально-правової складових адміністративного права, стався поділ галузі права на дві самостійні галузі права: на матеріальне та процесуальне. Перегляд структури системи адміністративного права, призвів виділення матеріальної, процедурної і процесуальної складових. Відбувається включення нових правових утворень до системи адміністративного права, зокрема: адміністративно-деліктний інститут, інститут адміністративних процедур (питання дозвільної системи), публічне адміністрування в умовах воєнного стану. Сформовано висновки про те, що система адміністративного права є побудованою на стійких взаємозв’язках внутрішнього і зовнішнього характеру об’єктивно зумовленою єдністю адміністративно-правових норм, об’єднання яких формують інститути та підгалузі адміністративного права, метою якої є досягнення такого збалансованого стану її компонентів і їх стабільної взаємодії між собою, який забезпечить максимально ефективне регулювання адміністративно-правових відносин.
Keywords: система адміністративного права; адміністративна процедура; адміністративний делікт; публічна адміністрація; адміністративно-управлінське право; адміністративний процес; державні послуги; публічне адміністрування в умовах воєнного стану