Еволюція теоретичних підходів до правосуб’єктності юридичних осіб: порівняльний аналіз класичних і сучасних концепцій - Пєтков, С.В.; Губарєв, С.В.; Горєлова, В.Ю.; Горєлова, Вероніка Юріївна (ПВНЗ "Львівський університет бізнесу та права", 2024)
Стаття присвячена дослідженню еволюції теоретичних підходів до правосуб’єктності юридичних осіб, зокрема порівняльному аналізу класичних і сучасних концепцій. Розглянуто ключові теорії, які формували розуміння правосуб’єктності в історичному контексті, такі як теорія фікції, теорія реалістичної особистості та органічна теорія. Висвітлено сучасні підходи, що включають інституційні та функціональні теорії, які враховують динаміку економічних і соціальних змін. Проведено порівняння між класичними та сучасними теоріями, з акцентом на зміни в законодавчій та судовій практиці. Автор аналізує вплив глобалізації та інтеграційних процесів на формування нових підходів до правосуб’єктності юридичних осіб. Окрему увагу приділено практичним аспектам застосування теоретичних моделей в юриспруденції, а також їх значенню для розвитку корпоративного права. Автор приходить до висновку, що розвиток теоретичних підходів до правосуб’єктності юридичних осіб пройшов кілька важливих етапів. Класичні теорії, такі як теорія фікції та реалістична теорія, були базисом для первісного розуміння статусу юридичних осіб у праві. Згодом, з огляду на зміни в суспільстві та економіці, виникли сучасні підходи, що акцентують увагу на взаємодії юридичних осіб із зовнішнім середовищем та їхньому функціональному призначенні. Сучасні концепції, наприклад, інституційна та функціональна теорії, краще відповідають вимогам сучасного світу, оскільки враховують глобальні тенденції, такі як інтеграція та технологічний прогрес.
Evolution of theoretical approaches to the legal entity of legal entities: comparative analysis of classical and modern concepts
Keywords: правосуб’єктність; юридичні особи; класичні теорії; сучасні концепції; порівняльний аналіз; теорія фікції; реалістична теорія; органічна теорія; інституційна теорія; функціональна теорія; глобалізація; корпоративне право; інтеграційні процеси; законодавча практика; судова практика