Правове регулювання боротьби з тютюнопалінням: досвід Республіки Білорусь і далекого зарубіжжя - Бардашевич, Я.В. (Університет «КРОК», 2018)
У статті досліджується досвід білоруського законодавства про тютюнопаління в порівнянні з закордонним досвідом. Відповідно до статистичних даних такі країни, як Куба, Австрія, Швейцарія і Бельгія відрізняються найбільшим відсотком населення, що палить. Найменшу кількість такого населення виявлено в таких країнах, як Австралія й Індія. В ОАЕ і Бутані таке явище, як куріння є винятковою рідкістю. Серед жіночого населення найбільший відсоток курців виявлено в Австрії, Греції та Болгарії, найменший відсоток жінок, що палять, характерний для Сінгапуру, Китаю та Індії. Російська Федерація, Греція, Україна, Куба, Латвія, Болгарія і Китай відрізняються максимальною кількістю серед чоловічого населення, що палить, а мінімальна кількість чоловіків, які палять, була виявлена в таких країнах, як Австралія і Норвегія. Один із шляхів захисту життя і здоров'я ембріона людини автор бачить у додатковому матеріальному стимулюванні вагітних жінок, які ведуть здоровий спосіб життя, і законодавча заборона жінкам, що палять, мати дітей.
Keywords: здоров'я ембріона людини; куріння вагітних; проблема тютюнопаління; конституційне право на здоров'я; захист здоров'я ембріона людини