Оптимізація розподілу ресурсів у реальному часі: метод DRART - Черненко, Юрій; Федотова, Наталія; Данченко, Олена; Федотова, Наталія Олександрівна; Данченко, Олена Борисівна (Університет «КРОК», 2025)
Це дослідження мало на меті оптимізувати розподіл ресурсів і підвищити ефективність проєкту в Мастергазі, постачальника комунальних та інженерних послуг у Києві, шляхом впровадження методу динамічного розподілу ресурсів у реальному часі (DRART) протягом дворічного періоду (2022–2024). Було застосовано змішаний підхід, який об’єднав кількісні дані онлайн-опитувань із якісними даними з напівструктурованих інтерв’ю за участю 50 професіоналів з управління ресурсами. Було вивчено 12 інженерних проєктів, включаючи встановлення лічильників води та ремонт системи центрального опалення. Результати показали скорочення середнього часу виконання завдань на 25%, а скорочення витрат ресурсів – на 15%. Структура DRART, яка включає потреби в ресурсах, доступність, пріоритетність проєкту та витрати, надала можливість здійснювати коригування в режимі реального часу, що призвело до більш ефективного розподілу. Учасники повідомили про покращення комунікації, більш швидке прийняття рішень та оптимізовані процеси. Результати підкреслюють ефективність DRART у забезпеченні економії коштів і кращих результатів проєкту, підкреслюючи його потенціал для більш широкого застосування в динамічних середовищах управління ресурсами. Демонструючи як кількісні переваги, так і якісні покращення, дослідження пропонує цінну інформацію для організацій, які шукають гнучкі стратегії для оптимізації використання ресурсів.
Keywords: динамічний розподіл ресурсів; метод DRART; дані в реальному часі; ефективність проекту; оптимізація витрат; управління комунальними послугами; інженерні проекти