Державний протекціонізм в аграрному секторі економіки в умовах членства України в СОТ: дис. ... канд. екон. наук: 08.00.03 - Голуб, Тетяна Іванівна (Університет «КРОК», 2016)
У дисертації визначено наукові засади та методологію механізму ринкового й державного протекціонізму аграрного сектора економіки. Установлено, що державний протекціонізм аграрного сектора економіки складається із сукупності нормативно-правових, організаційно-адміністративних та економічних важелів впливу. Удосконалено обґрунтування принципів державного протекціонізму аграрного сектора економіки. Проаналізовано ефективність впливу органів державної влади на розвиток аграрного сектора в сучасних умовах господарювання в Україні. Виокремлено переваги та недоліки розвитку для аграрного сектора після вступу України до СОТ та вперше запропоновано напрями державного протекціонізму в аграрному секторі економіки, в умовах членства України в СОТ. Розроблено заходи реалізації державної пiдтримки аграрного сектора та сформовано систему критеріїв оцінки результативності проведених реформ в умовах членства України в СОТ. Здійснено обгрунтування пріоритетних напрямів державного регулювання діяльності аграрного сектора економіки у перспективі.
Keywords: аграрний сектор; механізм державного регулювання; органи державної влади; процекціонізм; оцінка ефективності державного протекціонізму