Європейські практики використання штучного інтелекту вчителями у системі середньої освіти: порівняльний аналіз рекомендацій - Іванюк, Ірина Володимирівна; Паращенко, Людмила Іванівна; Паращенко, Людмила (Полтавський ОІППО ім. М.В. Остроградського; Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України, 2026)
Здійснено порівняльний аналіз рамкових рекомендацій щодо використання штучного інтелекту (ШІ) вчителями в системі середньої освіти Австрії, Італії, Німеччини, Португалії та Франції. Матеріалом дослідження стали національні документи міністерств освіти зазначених країн і міжнародні рекомендації Європейської Комісії, ОЕСР, Ради Європи та ЮНЕСКО. Узагальнено практики застосування ШІ вчителями: підготовка до уроку, використання у класі за умови навчання учнів перевірці достовірності інформації, оцінювання через процесуальні докази і декларування ШІ-допомоги. Систематизовано обов'язкові запобіжники: захист даних, заборона внесення персональних даних учнів у публічні сервіси, прозорість і протидія дезінформації. Визначено, що відмінності виявляються на рівні процедур і тематичних напрямів.
European practices of teachers’ use of artificial intelligence in secondary education: an analysis of guidelines
Keywords: штучний інтелект; генеративний ШІ; середня освіта; вчитель; оцінювання; академічна доброчесність; захист даних; етика; освітня політика