Теоретико-правова концепція моральних засад функціонування поліції - Горєлова, В.Ю.; Горєлова, Вероніка Юріївна (Національний університет «Одеська юридична академія», 2025)
Стаття присвячена аналізу морально-правових принципів діяльності правоохоронних органів, зокрема поліції, у контексті демократичних цінностей та верховенства права. Акцентовано на важливості етичних стандартів у функціонуванні поліції, оскільки їх дотримання безпосередньо впливає на довіру громадян до державних інституцій та ефективність правоохоронної системи. Дослідження базується на порівняльному аналізі українського законодавства та європейських етичних кодексів, зокрема Європейського кодексу етики поліції, що дозволяє виявити сильні та слабкі сторони національної нормативної бази. У статті розглядаються ключові аспекти морально-етичних вимог до поліцейських, такі як дотримання законності, повага до прав і свобод людини, професійна доброчесність, неупередженість, прозорість, запобігання корупції та відповідальність за власні дії. У статті наведено перелік основних нормативно-правових актів України, які регулюють ці питання. У статті вказуються недоліки наведених в ній документів, зокрема, вказується на їх узагальненому характері, відсутності конкретних механізмів реалізації етичних норм та недостатню увагу до психологічної підтримки працівників поліції. Особливу увагу приділено порівнянню українських та європейських стандартів етики поліції. У статті наголошено, що, хоча українське законодавство відповідає основним принципам Європейського кодексу, воно є менш деталізованим і потребує більшого акценту на прозорості, взаємодії з громадськістю та контролі за використанням сили. Також у статті аналізуються проблеми аморальної поведінки правоохоронців, такі як катування, жорстоке поводження з затриманими та корупція, що суперечать міжнародним стандартам і підривають довіру до поліції. У висновках статті пропонуються рекомендації щодо вдосконалення морально-правової концепції функціонування поліції, зокрема запровадження чітких механізмів реалізації етичних норм, посилення громадського контролю та психологічної підтримки працівників. Робота може бути корисною для розвитку науки теорії права, поліцейської етики та практики реформування правоохоронної системи України у відповідності до європейських стандартів.
Theoretical and legal concept of the moral principles of police functioning
Keywords: мораль; поліція; демократична держава; безпека; захист прав людини