Теоретико-методологічні засади професійного психологічного відбору персоналу в міжнародній компанії - Птуха, І.С. (Університет «КРОК», 2017)
У статті представлені результати аналізу теоретико-методологічних засад професійного психологічного відбору персоналу міжнародних компаній та визначено, що доцільно використо вувати загально-наукові підходи, за якими в основу вивчення професійно важливих якостей по кладено функціонально динамічну структуру особистості з дослідженням її компонентів на психологічному, професійному, соціальному і функціонально-типологічному рівнях. Встановлено важливість застосування в системі професійного психологічного відбору працівників міжна родних компаній принципів: комплексності й обґрунтованості психодіагностичного інструмен тарію; динамічності, пролонгованості та зміни критеріїв оцінки професійно важливих якос тей; диференційованості й активності з використанням новітніх технологій та результатів емпіричних досліджень. З’ясовано, що роботодавці висувають більш високі вимоги до професійно важливих якостей співробітників міжнародних компаній. Багато міжнародних компаній не в змозі правильно іден тифікувати та прийняти на роботу менеджерів, які відповдають критеріям, що висуваються до них, а саме: високий рівень професіоналізму та успішний досвід міжнародної торговельної діяльності. Це своєю чергою пов’язане з недоліками в організації професійно-психологічного від бору й формування кадрового потенціалу та потребує нових наукових пошуків і підходів.
Keywords: професійний психологічний відбір; персонал; міжнародні компанії; професійні якості