Сімейний бізнес як запорука розвитку національних економік - Гудзовата, Оксана; Вороновська, Роксоляна (Університет «КРОК», 2023)
Стаття присвячена визначенню впливу сімейного бізнесу на розвиток національної економіки. Метою статті є встановити особливості сімейного бізнесу та його вплив на розвиток національної економіки. Основними завданнями статті є дослідження місця сімейного бізнесу в системі національних економік; становлення й особливості сімейного бізнесу; приватний бізнес в умовах повномасштабної війни; перспективи розвитку сімейного бізнесу. Методологія проведеного дослідження передбачає використання загально-наукових та специфічних методів дослідження, зокрема аналізу та синтезу, ретроспективного аналізу та узагальнення. У цій статті досліджено найбільш загальні аспекти сімейного бізнесу, його актуальний стан в умовах війни та сформувати деякі прогнози на майбутнє. Основні результати проведеного дослідження показали, що динамічний розвиток сімейного підприємництва в країні вимагає прийняття системи заходів, спрямованих на створення сприятливих інституційних умов, що дасть змогу надалі досягти рівня розвинених країн, де сімейні підприємства становлять значну частину економіки. Встановлено, що сімейний бізнес в Україні характеризується тими ж ознаками, що і в інших країнах, національною особливістю є відсутність тяглости поколінь, відкритими є і питання передавання бізнесу у спадок. Закцентовано увагу на тому, що приватний бізнес воює на фронті, працює в тилу, волонтерить, щоб наблизити нашу перемогу. Сімейний бізнес залишається одним з головних факторів стабільності в державі, який виживає в умовах війни, втрати територій, революцій, гіперінфляцій і він може відіграти важливу роль у повоєнній відбудові України, як це було в інших європейських країнах, де сім’ї шукали ідеї для бізнесу, поступово збагачувались, самостійно забезпечуючи себе й інших роботою.
Keywords: сімейний бізнес; національна економіка; розвиток; ризики; стабільність; повоєнна відбудова