Деякі незаконні дії та бездіяльність правоохоронних органів, шкода завдана якими відшкодовується на загальних підставах: аналіз судової практики - Гавриленко, Олександр Олександрович (ЗВО "Університет Короля Данила", 2024)
Мета. Метою наукової статті є визначення деяких незаконних дій та бездіяльності правоохоронних органів або їх посадових осіб, шкода завдана якими відшкодовується на загальних підставах відшкодування шкоди, завданої органами державної влади або їх посадовими особами. Методика. Методика дослідження включає аналіз наукових праць, аналіз національної судової практики у справах про відшкодування шкоди, завданої правоохоронними органами або їх посадовими особами, та конкретизацію теоретичних положень щодо окремих незаконних дій та бездіяльності правоохоронних органів або їх посадових осіб, шкода завдана якими відшкодовується на загальних підставах. Під час дослідження використовувалися такі методи наукового пізнання: метод аналізу, формально-юридичний метод, логічний метод, конкретизація. Результати. Встановлено, що в окремих випадках при розгляді справ про відшкодування шкоди, завданої правоохоронними органами або їх посадовими особами, суди першої та апеляційної інстанцій не завжди правильно та достатньо оцінюють незаконні дії, рішення та бездіяльність правоохоронних органів або їх посадових осіб на предмет можливості відшкодування завданої ними шкоди на підставі загальних норм, що регулюють відшкодування шкоди, завданої органами державної влади. Це в свою чергу призводить до відмов у задоволенні позовів про відшкодування шкоди через неправильне застосування норм матеріального права. Висловлено припущення, що однією з причин такої ситуації є відсутність закріпленого в законодавстві переліку незаконних дій, рішень та бездіяльності правоохоронних органів або їх посадових осіб, шкода завдана якими відшкодовується на загальних підставах. На основі аналізу окремих постанов Верховного Суду в справах про відшкодування шкоди, завданої правоохоронними органами або їх посадовими особами, визначено деякі незаконні дії та бездіяльність правоохоронних органів або їх посадових осіб, шкода від яких відшкодовується на загальних підставах, які можуть використовуватися судами як орієнтир при вирішенні питання можливості відшкодувати завдану правоохоронними органами або їх посадовими особами шкоду на загальних засадах. Наукова новизна. Виокремлено деякі незаконні дії та бездіяльність правоохоронних органів або їх посадових осіб, шкода завдана якими має відшкодовуватися на загальних підставах, акцентовано увагу на тому, що формування переліку таких незаконних дій, рішень та бездіяльності потенційно сприятиме правильному застосуванню судами норм матеріального права, які визначають загальні засади відшкодування шкоди, до правовідносин з відшкодування шкоди, завданої правоохоронними органами або їх посадовими особами. Встановлено, що це, в свою чергу, підвищить ефективність правового інституту відшкодування шкоди, завданої правоохоронними органами, як засобу захисту прав і свобод людини. Результати дослідження можуть бути використані в подальших наукових дослідженнях, присвячених інституту відшкодування шкоди, завданої правоохоронними органами або їх посадовими особами, у правозастосовчій практиці та в навчальному процесі при підготовці лекційного та семінарського матеріалу для правових дисциплін
Keywords: відшкодування шкоди; деліктна відповідальність; правоохоронні органи; шкода; право на відшкодування; судова практика; органи державної влади; посадові особи