Фінансова стратегія управління капіталом поліграфічного підприємства: між стабільністю та інноваціями - Бодаш, Владислав Олексійович; Андрєєва, Віта Анатоліївна (Видавнича група «Наукові перспективи», 2025)
У статті розглядаються основні аспекти формування фінан-сової стратегії управління капіталом поліграфічних підприємств в умовах воєнного стану. Досліджено актуальність теми, яка зумовлена проведенням військових дій на території України, що супроводжуються масштабними руйнуваннями інфраструктури, перебудовою логістичних потоків, економіч-ною нестабільністю, підвищеними ризиками та невизначеністю у господарсь-кій діяльності. Ці обставини значно ускладнюють підтримку стабільності й стійкості бізнесу. В умовах воєнного стану формування ефективної фінансової стратегії управління капіталом поліграфічних підприємств стає важливим завданням, оскільки саме від її адекватності залежить не лише здатність підприємств зберігати свою діяльність, але й підготовка основ для відновлення економіки після завершення конфлікту.У роботі визначено основні принципи формування фінансової стратегії управління капіталом поліграфічних підприємств, зокрема акцентовано увагу на необхідності врахування специфічних умов функціонування підприємства та ринкового середовища, в якому воно діє, а також важливості прогнозування ризиків та нестабільності економічної ситуації. Одним із ключових аспектів є забезпечення інтеграції фінансового управління та бухгалтерського обліку на підприємстві.Визначено основні критерії, що мають бути враховані при розробці фінансової стратегії управління капіталом поліграфічних підприємств, зокрема важливість застосування фінансової аналітики, яка передбачає детальний аналіз фінансової звітності, прогнозування основних фінансових показників та оцінку потенційних фінансових ризиків. Окремо виокремлено значення управ-ління інвестиціями та фінансового контролю в процесі розробки стратегії. До факторів, які повинні враховуватися при формуванні фінансової стра-тегії управління капіталом поліграфічних підприємств, належать фінансова стійкість, інноваційний потенціал, здатність до адаптації до змін зовнішнього середовища, а також соціальна відповідальність. Ефективна фінансова стратегія має включати не лише макроекономічні чинники, такі як державна підтримка, доступ до міжнародних фінансових ринків, а й враховувати внутрішньоекономічні структурні зміни.Розробка фінансової стратегії управління капіталом поліграфічних підприємств у період воєнного стану та на етапі повоєнної відбудовиє комплексним і багатогранним процесом, що вимагає системного підходу, гнучкості та інноваційних рішень. Формування такої стратегії є не тільки важливим інструментом для забезпечення виживання підприємств, але й необхідним етапом у підготовці до відновлення економіки після завершення війни.
Keywords: фінансова стратегія; управління капіталом; поліграфічне підприємство; ризики; стабільність; інновації