Формування внутрішньої мотивації до професійної діяльності здобувачів вищої освіти тренінговими засобами. - Перепелюк, Тетяна; Лівандовська, Інна; Осадченко, Інна (Університет «КРОК», 2025)
Науково-дослідна розвідка присвячена розгляду проблеми формування внутрішньої мотивації здобувачів вищої освіти до професійної діяльності з використанням у період навчання різноманітних тренінгових технологій та засобів. Метою дослідження є дефініція групового психологічного тренінгу як інтерактивного методу, що сприятиме активізації навчальної діяльності, саморозвитку, активізації пізнавальних процесів, розвитку професійно-комунікативної діяльності та професійних здібностей. В основу проведення тренінгової роботи покладено уявлення про те, що тренінг має бути мотивувальним: формувати та використовувати нові знання, досвід, компетентності та здібності до самодетермінізму. Підготовка фахівців потребує більш активного використання тренінгових технологій з можливістю розв’язання прикладних проблем у галузі психології та соціальної роботи. Проведення тренінгів створюватиме атмосферу занурення в умови психологічної діяльності, сприятиме вдосконаленню професійних умінь та навичок у вирішенні завдань психологічного розвитку. В ході тренінгових занять відпрацьовуються уміння та навички психологічної техніки майбутнього психолога/соціального працівника. Результати, які будуть отримані після проходження тренінгового навчання, сприятимуть розвитку психологічноїграмотності, компетентності, соціальної та особистісної зрілості, психологічної культури майбутнього фахівця. Важливу роль у проведенні тренінгів відіграє професійно-комунікативна активність особистості тренера та його професійно-комунікативні здібності. Тренінгові технології є інноваційним інструментом у педагогіці та психології. Соціально-психологічний тренінг сприяє активізації навчальної діяльності, розвитку критичного мислення та формування особистісних і соціально значущих якостей здобувачів вищої освіти
Keywords: мотивація; здобувач ЗВО; професійна діяльність; групові тренінги; психолог; соціальний робітник; рефлексія; емпатія