Румінація і поведінкове уникнення: поняття, види та підходи до роботи в терапії горя - Берестовська, Аліна (Університет «КРОК», 2024)
Стаття присвячена дослідженню поняття, видів румінації та поведінкового уникнення, які зустрічаються в людей з пролонгованим розладом горювання, а також підходів до роботи з ними в терапії горя. З огляду на те, що повторювані думки й уникнення перешкоджають інтеграції втрати, актуальним постає їх краще розуміння. Аналіз наукових публікацій показав, що зарубіжні автори широко досліджують питання румінації і уникнення в контексті переживання втрати. У вітчизняній літературі бракує відповідних досліджень. Саме тому в цій статті представлено огляд наукових публікацій зарубіжних авторів. У статті запропоновано погляд на румінацію через призму двох теорій: теорію стилів відповіді та теорію сприйняття румінації як уникнення. Також в ній розглядаються різні види румінації: депресивні роздуми і роздуми горя, нав’язливі думки та навмисні роздуми. Крім того, наведено, як співвідноситься румінація з роботою горя і занепокоєнням. При визначенні ефективних втручань взяті до уваги наявні на теперішній час дослідження, які ґрунтуються на розумінні природи румінації. Виявлено, що для зменшення повторюваних думок і дистресу, пов’язаного з втратою, можуть застосовуватись експозиція (вплив) та поведінкова активація. Поведінкове уникнення окреслено через прояв у вигляді тривожного та депресивного уникнення. Обидва види уникнення можуть мати негативні наслідки для людей, які переживають втрату. В людей, які демонструють симптоми пролонгованого розладу горювання, одночасно з уникненням може спостерігатись поведінка, спрямована на наближення до померлого. Така поведінка також може слугувати уникненню реальності втрати. При роботі з тривожним уникненням в терапії горя ефективним втручанням може слугувати експозиція (вплив). Протидіяти тенденціям депресивного уникнення можна завдяки застосуванню поведінкової активації. Постає доцільним проведення майбутніх емпіричних досліджень, направлених на підтвердження теоретичних висновків, які запропоновані в цій статті.
Keywords: втрата; горе; горювання; скорбота; румінація; поведінкове уникнення; пролонгований розлад горювання; терапія горя