Напрями розвитку лояльності клієнтів в аптечній мережі: кваліфікаційна робота - Лозинський, Сергій Ярославович (Університет «КРОК», 2025)
Станом на початок 2024 року в Україні функціонувало близько 18 тисяч аптек, що становить одну аптеку на 1777 осіб. Цей показник значно перевищує відповідні показники в європейських країнах: у Польщі – 1 аптека на 2951 особу, у Німеччині – 1 на 4691 особу. З метою посилення конкурентоспроможності та освоєння нових ринкових ніш формуються аптечні мережі (АМ). АМ – це об’єднані під єдиним управлінням аптечні заклади (АЗ), масштаби яких можуть варіюватися від локальних до міжнародних. Сучасний український фармацевтичний ринок характеризується консолідацією: кількість АМ зростає, великі мережі збільшують свою частку. Він має олігополістичну структуру, де топ-100 АМ контролюють більшу частину товарообігу, а топ-10 АМ займають 72,4 % роздрібного фармацевтичного ринку за товарообігом та 46 % – за кількістю торгових точок, а для п’яти провідних АМ ці показники становлять відповідно 60,9 % та 33 % . Сучасні АМ прагнуть використовувати інноваційні підходи та технології для задоволення зростаючих очікувань споживачів та адаптації до змін зовнішнього середовища. Зокрема, ключовими напрямками розвитку стають впровадження цифрових платформ, автоматизація процесів обслуговування, персоналізація пропозицій та використання аналітики для прогнозування попиту. Це дозволяє не лише підвищити ефективність діяльності, але й формувати довгострокові відносини з клієнтами, створюючи додаткову цінність для споживачів і забезпечуючи стабільну конкурентну перевагу (КП). Таким чином, підприємства аптечного ринку, які активно впроваджують інновації, посилюють свою позицію в умовах динамічної конкуренції, адаптуючись до нових викликів та ефективно реагуючи на зміни у поведінці споживачів.