Корпоративна культура і комплаєнс-контроль як елеменети корпоративного управління та економічної безпеки українських акціонерних товариств в умовах євроінтеграції - Копитко, Марта; Шевченко, Наталія; Копитко, Марта Іванівна (Університет «КРОК», 2026)
У статті досліджується роль корпоративної культури та комплаєнс-контролю як взаємопов’язаних елементів системи корпоративного управління та економічної безпеки українських акціонерних товариств в умовах євроінтеграції. Актуальність теми зумовлена глибокими інституційними трансформаціями, що відбуваються в Україні у процесі гармонізації національного корпоративного законодавства та управлінських практик із нормами Європейського Союзу, зокрема у сферах прозорості, підзвітності, антикорупційної політики та захисту прав інвесторів. Обґрунтовано, що в сучасних умовах корпоративне управління не може обмежуватися лише формальними механізмами контролю та регулювання, а має спиратися на інтеграцію «жорстких» інституційних інструментів комплаєнс-контролю з «м’якими» поведінковими чинниками корпоративної культури. Показано, що корпоративна культура формує внутрішнє середовище довіри, відповідальності та етичності, яке визначає сприйняття та реальне виконання комплаєнс-вимог персоналом і менеджментом. Метою статті є обґрунтування ролі корпоративної культури та комплаєнс-контролю як взаємопов’язаних елементів системи корпоративного управління та економічної безпеки українських акціонерних товариств в умовах євроінтеграції. Методологія дослідження побудована на використанні методів аналізу, систематизації, моделювання та графічного представлення результатів. Доведено, що корпоративна культура виконує функцію внутрішнього інституційного середовища, яке визначає сприйняття правил, норм і стандартів комплаєнсу, тоді як комплаєнс-контроль забезпечує механізм їх практичної реалізації, моніторингу та примусового дотримання. Виявлено, що для українських акціонерних товариств характерною є проблема фрагментарності впровадження комплаєнс-практик, коли вони існують ізольовано від корпоративної культури та не інтегровані в систему стратегічного управління. Це знижує ефективність корпоративного контролю і створює додаткові ризики в процесі адаптації до європейських стандартів корпоративного управління. Зважаючи на це, побудовано модель впливу комплаєнс-контролю та корпоративної культури акціонерних товариств як елементів корпоративного управління на рівень економічної безпеки та інвестиційної привабливості. Перспективи подальших наукових розвідок у цьому напрямі доцільно пов’язувати з розробленням методик кількісної оцінки рівня зрілості корпоративної культури та ефективності комплаєнс-систем у контексті економічної безпеки підприємств.
Corporate culture and compliance control as elements of corporate governance and economic security of Ukrainian joint-stock companies in the context of European integration
Keywords: управління підприємствами; акціонерні товариства; корпоративне управління; економічна безпека підприємств; корпоративна культура; вроінтеграція; комплаєнс-контроль; інвестиційна привабливість