Продовольча безпека в умовах комплементарності національної економіки: дис. ... д-р екон. наук: 08.00.03 - Румик, Ігор Іванович (Університет «КРОК», 2020)
Дисертація присвячена дослідженню продовольчої безпеки в умовах комплементарності національної економіки. Систематизовано та розширено наукові підходи до дослідження продовольчої безпеки як складової національної безпеки. Розвинуто методологічні засади комплементарності національної економіки та її зв’язку з продовольчою безпекою, визначено її соціально-економічні параметри. Узагальнено методики вибору індикаторів та обґрунтовано критерії продовольчої безпеки, охарактеризовано причинно-наслідкові зв’язки впливу компонентів на продовольчу безпеку за результатами сценарного моделювання. Доведено необхідність розробки парадигми продовольчої безпеки та розкрито особливості дії механізму продовольчої трансмісії. Здійснено аналітично-прогнозну оцінку виробництва і споживання сільськогосподарської продукції та удосконалено систему оцінювання регіональної продовольчої безпеки. Розроблено харчовий баланс за методикою стандартизації та проведено соціально-економічне дослідження рівня продовольчої безпеки населення. Запропоновано підходи до удосконалення державної продовольчої політики та сформовано пропозиції щодо фінансової підтримки виробництва. Розроблено положення стратегії продовольчої безпеки з врахуванням структурних змін національної економіки.
Keywords: продовольча безпека; комплементарність; національна економіка; виробництво споживання; фінансова підтримка; стратегія