Cross-cultural perceptions of business reputation at the international level - Naumova, Olena; Naumova, Mariia; Karpenko, Sofia; Наумова, Олена Олександрівна; Наумова, Олена (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2025)
A company's expansion into new markets requires a nuanced understanding of how cross-cultural perceptions affect a business's reputation internationally. The study aims to analyze how stakeholders perceive the company's business reputation depending on the cultural context at the international level. The research methods include analysis and synthesis, comparative analysis, and systematization while applying Hofstede's national dimensions model. The article explored how factors such as individualism-collectivism, power distance, uncertainty avoidance, masculinity, long-term orientation, and indulgence shape business reputation in diverse cultural contexts. The research underscores the role of digital communications in reputation management, emphasizing how cultural characteristics affect stakeholders' perception of trust and the company's transparency. Future research will focus on the evolving role of digital communications in reputation management and its impact on corporate trust across diverse cultural landscapes

Розширення діяльності компанії на нові ринки потребує глибшого розуміння того, як крос культурні сприйняття стейкхолдерів впливають на її ділову репутацію на міжнародному рівні. Метою дослідження є аналіз сприйняття стейкхолдерами ділової репутації компанії залежно від культурного контексту на міжнародному рівні. Методи дослідження включають аналіз і синтез, порівняльний аналіз і систематизацію із застосуванням моделі національних вимірів Г. Хофстеда. У статті розглянуто, як такі чинники, як індивідуалізм-колективізм, дистанція влади, уникнення невизначеності, мотивація до досягнення та успіху (маскулін ність), довгострокова орієнтація та поблажливість формують уявлення про репутацію компанії в різних культурних контекстах. З’ясовано, що в країнах з переважаючою індиві дуалістичною культурою (США, Великобританія, Швеція) ділова репутація значною мірою ґрунтується на лідерстві в інноваціях, фінансовій ефективності. У колективістських сус пільствах (наприклад, Китай, Саудівська Аравія, Південна Корея) сприйняття ділової репу тації стейкхолдерами визначається соціальною відповідальністю, етичною поведінкою та міцними довгостроковими відносинами. У суспільствах із високим рівнем дистанції влади (Китай, Саудівська Аравія) на сприйняття ділової репутації значною мірою впливає соціаль ний статус керівників компанії, тоді як у суспільствах із низькою дистанцією влади (Швеція, Великобританія) ключовими чинниками є прозорість діяльності компанії. У статті підкрес лено роль цифрових комунікацій у формуванні та управлінні діловою репутацією. Швидке поширення інформації через соціальні мережі та медіа посилює ризики репутаційних криз, що вимагає від компаній адаптації комунікаційних стратегій відповідно до культурних особли востей ринку. Зокрема, в країнах з переважаючою маскулінною культурою (наприклад, США, Китай) сприйняття стейкхолдерами ділової репутації значною мірою ґрунтується на досяг неннях і конкурентоспроможності, тоді як у більш фемінних культурах (Швеція, Південна Корея) основний акцент робиться на екологічній стійкості, соціальній відповідальності та добробуті співробітників. У статті робиться висновок, що для ефективного розвитку міжнародної ділової репутації перед компаніями постає необхідність адаптувати страте гії цифрових комунікацій, враховуючи культурні особливості цільових ринків. Перспективи подальших досліджень охоплюють аналіз трансформації цифрових комунікацій у контексті управління діловою репутацією в умовах глобалізованого бізнес
Кроскультурне сприйняття ділової репутації на міжнародному рівні
Keywords: business reputation; economic security; stakeholders; cross-cultural perception of business reputation; Hofstede’s national dimensions model; digital communication; ділова репутація; економічна безпека; стейкхолдери; кроскультурне сприйняття ділової репутації; модель національних розмірів Хофстеде; цифрові комунікації