Модель психологічної готовності студентів до протидії екологічним та епідемічним загрозам: концептуальні підходи та емпірична верифікація - Креденцер, Оксана; Титаренко, Тетяна; Кулаєва, Тетяна; Ларіна, Тетяна; Лазоренко, Борис; Савченко, Аглая; Савінов, Володимир; Гундертайло, Юлія (Університет «КРОК», 2026)
У статті обґрунтовано актуальність дослідження психологічної готовності студентської молоді до протидії екологічним та епідемічним загрозам, що зумовлена зростанням їх масштабів, складності та впливу на життєдіяльність особистості в умовах соціальної нестабільності та глобальних викликів. Наголошено на необхідності комплексного вивчення психологічних механізмів, ресурсів і чинників, які забезпечують ефективну адаптацію та активну поведінку молоді в ситуаціях ризику. Метою дослідження є розробка теоретичної моделі психологічної готовності студентів до протидії екологічним та епідемічним загрозам та її емпірична верифікація. У дослідженні використано комплекс психодіагностичних методик, спрямованих на вивчення мотиваційного, когнітивного, емоційного, диспозиційного та операційного компонентів готовності. Емпіричне дослідження проведено на вибірці студентської молоді (n = 502) із застосуванням методів описової статистики та експлораторного факторного аналізу. У результаті дослідження розроблено структурну модель психологічної готовності, що включає п’ять взаємопов’язаних компонентів. Емпірично встановлено п’ятифакторну структуру готовності, яка охоплює екологічну мотивацію, тривожно-когнітивні реакції, позитивне мислення та ресурсний спосіб життя, психологічний добробут і проактивність, а також світоглядну гнучкість. Визначено, що ключову роль у забезпеченні готовності відіграють смисложиттєві орієнтації, позитивне мислення та альтруїстичні мотиви. Виявлено часткову невідповідність теоретичної та емпіричної моделей, зокрема відсутність операційного компоненту як самостійного фактору. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання для розробки освітніх і психологічних програм підвищення готовності студентської молоді до дій в умовах загроз. Перспективи подальших досліджень пов’язані з уточненням операційного компоненту готовності, розробкою інтервенційних моделей та вивченням динаміки психологічної готовності в умовах тривалих криз.
Model of students’ psychological readiness to counteract environmental and epidemic threats: conceptual approaches and empirical verification
Keywords: психологічна готовність особистості; студентська молодь; екологічні та епідемічні загрози; екологічна мотивація; посттравматичні когніції; проактивність; психологічний добробут; здоров’я особистості