Реформування ринку електроенергії України в умовах виходу на зовнішні ринки - Ткач, Дмитро Костянтинович (Університет «КРОК», 2023)
У дисертаційній роботі обґрунтовано теоретико-методологічні та практичні аспекти дослідження особливостей становлення і реформування ринку електричної енергії України в сучасних умовах з урахуванням нагальної потреби задіяння його для подальшого розвитку експортних можливостей країни. Представлено систематизацію основних поглядів щодо визначення сутності поняття становлення та реформування ринку електричної енергії України в сучасних умовах. З огляду на сформульовані сутнісні ознаки й функції запропоновано авторський підхід до його трактування, а саме: розкрито, що майбутнє електроенергетичної галузі України знаходиться у прямій залежності від здатності законодавчої, виконавчої гілок влади створити реальні умови для її трансформації на основі ринкової економіки, з тим щоб зробити її конкурентоздатною на європейському ринку.
Keywords: ОЕС України; енергетична політика Євросоюзу; ENTSO-E; електроенергетичний ринок; економічна політика у сфері енергетики; 4-й Енергопакет ЄС; відновлювальні джерела енергії; електроенергетична дипломатія України