Використання методів технічного аналізу для прогнозування ринку криптовалют - Пилипченко, О.І.; Кузьмінський, В.З.; Чумаченко, О.Г.; Пилипченко, Олександр Іванович; Кузьмінський, Володимир Зигмонтович; Чумаченко, Ольга Григорівна (Університет «КРОК», 2021)
Швидкий розвиток цифрових валют протягом останнього десятиліття є однією з найбільш суперечливих та неоднозначних інновацій у сучасній світовій економіці. Значні коливання обмінного курсу криптовалют та їхня висока волатильність, а також відсутність правового регулювання їх транзакцій у більшості країн призвела до значних ризиків, пов'язаних з інвестиціями у криптовалюти. Тому зараз розгортається безліч дискусій про їхню роль і місце в сучасній економіці. У зв'язку з цим, розроблення відповідних методів та моделей прогнозування цін на криптографічні продукти такі актуальні для інвесторів, трейдерів, аналітиків та загалом для побудови наукових концепцій та теорій. Дана стаття присвячена розв’язанню проблеми передбачення ціни на криптовалюти за допомогою методів технічного аналізу. Тому метою даної статті є виявлення можливостей використання різних комп’ютерних індикаторів технічного аналізу для дослідження і прогнозування криптовалютного ринку та розробка рекомендації щодо їх застосування. Досліджуються особливості використання методів технічного аналізу для прогнозування ринку криптовалют, розглянуті способи побудови основних комп’ютерних індикаторів. Комп’ютерні індикатори активно використовуються професійними трейдерами на фінансових ринках, у тому числі на ринку криптовалют. Ці інструменти добре поєднуються з популярними стратегіями та аналітикою, надають додаткові дані та допомагають створити чіткішу картину ринку. Індикатори технічного аналізу є результатом математичної обробки статистичних даних динаміки ціни. У ринковій практиці виділяють два види основних технічних індикаторів: трендові (відстаючі) та осцилятори (випереджаючі). В свою чергу, трендові індикатори визначають тренд за рахунок згладжування коливань ціни, що дозволяють зорієнтуватися на ринку при яскраво вираженому тренді. Щодо відстаючих, то вони представлені у більшості випадків середніми ковзними. Розглянуті в статті методи технічного аналізу дозволяють визначати основні тенденції на криптовалютному ринку та розробляти прогнози його подальшої динаміки.
Keywords: криптовалюти; тенденції цін на криптовалюту; технічний аналіз; комп’ютерні індикатори; середні ковзні; осцилятори