Окремі питання цивільної правосуб’єктності учасників земельно-майнових правовідносин у сфері використання сільськогосподарських земель в Україні - Носік, Ю.В.; Карапиш, Б.В. (Університет «КРОК», 2025)
Стаття присвячена аналізу цивільної правосуб’єктності учасників земельно-майнових відносин у контексті сучасних трансформацій земельного та цивільного законодавства України. У роботі обґрунтовано, що реформування земельних відносин, зокрема відкриття ринку сільськогосподарських земель та децентралізація, зумовили формування нової моделі правового обігу земельних ділянок, у якій поєднуються публічні та приватні інтереси. У цих умовах формується новий різновид суспільних відносин – земельно-майнові, які поєднують риси земельних і цивільно-правових відносин. Досліджено специфіку земельно-майнових правовідносин, що мають комплексний характер і виникають у зв’язку із здійсненням прав на земельні ділянки разом із розташованими на них об’єктами нерухомості. Розкрито зміст цивільної правосуб’єктності учасників цих відносин через категорії правоздатності, дієздатності та деліктоздатності, з урахуванням особливостей вікового цензу, моменту виникнення правосуб’єктності та зв’язку її обсягу з громадянством. Встановлено, що чинне земельне законодавство не містить чіткого визначення земельної дієздатності та не завжди узгоджує її із положеннями цивільного права, що створює прогалини у правовому статусі землевласників та землекористувачів. Оскільки земельно-майнові відносини у сфері використання земель сільськогосподарського призначення мають трудовий та підприємницький характер, а цивільне, трудове та аграрне законодавство передбачає випадки набуття повної дієздатності у зв’язку із зайняттям підприємницькою діяльністю та укладанням трудового договору, зроблено висновок, що земельна дієздатність учасників земельно-майнових відносин може виникати з 14 років. Обґрунтовано необхідність нормативного уточнення моменту виникнення земельної правоздатності та дієздатності фізичних осіб, а також закріплення вимог до спеціальної правосуб’єктності юридичних осіб – учасників земельно-майнових відносин.
Keywords: цивільне право; земельне право; права на землю; земельно-майнові правовідносини; земельна правосуб’єктність; суб’єкти земельно-майнових правовідносин