Досвід правового регулювання надання детективних послуг у зарубіжних країнах та його реалізація в Україні - Корольова, В.В.; Руда, Є.С.; Корольова, Вікторія Вікторівна; Корольова, Вікторія; Руда, Єлизавета Сергіївна (Університет «КРОК», 2024)
Стаття присвячена дослідженню досвіду правового регулювання надання детективних послуг у зарубіжних країнах та його впровадження в Україні. З’ясовано, що приватні детективи, приватні агентства, бюро стають дедалі важливішими суб’єктами правоохоронної системи, відіграючи значну роль у виконанні функцій правоохоронних органів сучасних держав. Виявлено, що у зарубіжних країнах існують різні моделі організації та функціонування приватної детективної діяльності, а також різні форми їхньої взаємодії з державними правоохоронними органами. В країнах Європи та США приватні детективи мають у своєму розпорядженні більш широкий спектр уповноваження. Україна активно розвивається в цьому напрямку. В ході написання роботи виявлено, що на різних етапах розвитку України держава змінювала своє ставлення до приватної детективної діяльності - від відмови до законодавчого дозволу на збір інформації на договірній основі для учасників судових процесів. Акцентована увага на тому, що діяльність приватних детективів безпосередньо пов’язана з правами людини та громадянина, а тому досвід таких країн, як Франція, США, Великобританія та інших, у створенні правових умов для детективної діяльності може бути корисним для України, яка має для цієї діяльності історичні, юридичні та фактичні передумови. У зарубіжних країнах приватні детективи активно сприяють державним органам у боротьбі зі злочинністю. Держава при цьому заохочує діяльність приватних детективних структур та детективів, законодавчо її регулює та надає їм значні права. У підсумку зроблено висновок, що детективна діяльність має свої специфічні цілі та завдання, свій об’єкт і суб’єкти діяльності; власний інструментарій, який зробить детективну роботу максимально ефективною та незалежною. У зв’язку з цим Україні важливим є врахування досвіду провідних країн щодо правового регулювання детективної діяльності.
Keywords: детективні послуги; приватний детектив; договір; ліцензія; кваліфікація приватного детектива