Правовий механізм захисту прав дитини в умовах збройного конфлікту: національний та міжнародний контексти - Сидор, Вікторія Дмитрівна; Сидор, В.Д; Фельтін, В.І.; Фельтін, Владислав Ігорович (Університет "КРОК", 2026)
У статті здійснено ґрунтовний комплексний аналіз правового механізму захисту прав дитини в умовах збройного конфлікту з урахуванням національного законодавства України та міжнародно-правових стандартів. Актуальність дослідження зумовлена безпрецедентним зростанням кількості порушень прав дітей у період воєнних дій, що супроводжуються загрозами життю та здоров’ю, обмеженням доступу до освіти й медичної допомоги, руйнуванням сімейного середовища, а також поширенням насильства, експлуатації, торгівлі дітьми, незаконного переміщення та примусової депортації. У роботі проаналізовано основні положення національної нормативно-правової бази у сфері захисту прав дитини, зокрема Конституції України, спеціального законодавства та державних стратегічних документів, що регулюють забезпечення прав і законних інтересів дітей у мирний час та в умовах воєнного стану. Визначено функціональну роль ключових державних інституцій, серед яких служби у справах дітей, Національна соціальна сервісна служба, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, правоохоронні органи та судові інституції. Обґрунтовано, що ефективність національного механізму захисту значною мірою залежить від рівня міжвідомчої координації, оперативності реагування та спроможності держави діяти в умовах обмеженого контролю над окремими територіями. Окрему увагу приділено міжнародно-правовим механізмам захисту прав дитини під час збройних конфліктів. Проаналізовано діяльність ЮНІСЕФ, Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи, Європейського суду з прав людини та Міжнародного кримінального суду як ключових суб’єктів міжнародного захисту. Особливо наголошено на значенні рішень і процесуальних дій Міжнародного кримінального суду, який визнав примусову депортацію дітей воєнним злочином і злочином проти людяності. Розкрито роль міжнародних слідчих, моніторингових та експертних механізмів у документуванні воєнних злочинів проти дітей і формуванні доказової бази для майбутнього міжнародного правосуддя. За результатами дослідження запропоновано напрями вдосконалення національної системи захисту прав дитини, зокрема посилення інституційної спроможності органів влади, розвиток цифрових інструментів обліку й реагування, розширення програм психологічної, соціальної та медичної реабілітації, а також удосконалення механізмів розшуку, повернення та реінтеграції депортованих дітей. Зроблено висновок, що ефективний захист прав дитини в умовах війни можливий лише за умови системної взаємодії державних органів, міжнародних інституцій і правозахисного сектору.
Legal liability of military officers as an element of ensuring discipline and legality in the military sphere
Keywords: права дитини; збройний конфлікт; міжнародний захист; гуманітарне право; воєнні злочини; депортація дітей; національний механізм захисту