Окремі аспекти дотримання принципу презумпції невинуватості при застосуванні запобіжного заходу - Швець, Юлія Вікторівна (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2023)
У статті на основі аналізу норм КПК України та в розрізі практики Європейського суду з прав людини визначається застосування презумпції невинуватості як однієї з основоположних засад кримінального провадження, досліджується нормативний зміст у контексті обрання та застосування судом запобіжного заходу в кримінальному провадженні. Вказаний принцип розглядається як одна з основних гарантій дотримання конституційних прав та свобод особи підозрюваного, обвинуваченого. Актуальність полягає в можливості через дотримання гарантій презумпції невинуватості досягнути якісно іншого кримінального судочинства, позбавленого обвинувального ухилу, що має в пріоритеті захист прав людини, здійснення ефективного та реального судового контролю. Презумпція невинуватості розглядається як складова права на справедливий суд та значення її в правозастосовчій діяльності. Надається обгрунтування пропозицій щодо удосконалення кримінального процесуального законодавства в частині забезпечення дотримання принципу презумпції невинуватості при вирішенні судом питання про застосування запобіжного заходу підозрюваному, обвинуваченому
Specific aspects of adhering to the presumption of innocence principle in the application of preventive measures
Keywords: засади кримінального провадження; презумпція невинуватості; докази; запобіжні заходи