Аналіз стану та проблем використання економіко-математичних методів та моделей в дослідженні фінансових злочинів - Копитко, М.І.; Миськів, Г.В.; Вінічук, М.В.; Копитко, Марта Іванівна (Університет «КРОК», 2022)
Мета статті полягає в обґрунтуванні теоретико-прикладних засад щодо аналізу стану та проблем використання економіко-математичних методів та моделей в дослідженні фінансових злочинів та оцінювання їх впливу на рівень фінансової злочинності України. Поява значних дестабілізуючих чинників розвитку світових фінансово-економічних відносин зумовили нестабільність національної економіки та значні деструктивні зміни суспільно-політичного характеру. Дестабілізація більшості процесів та явищ зумовила необхідність пошуку нових шляхів та методів ведення господарської діяльності поза офіційним сектором економіки. Як наслідок, інтенсифікувалися процеси тінізації економіки та акумуляції значних обсягів нелегально одержаних капіталів, що потребують узаконення та залучення в офіційний обіг. Зважаючи на окреслені тенденції поглибилися процеси легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом, та активізувалася фінансова злочинність. У статті визначено сутність та особливості фінансової злочинності в Україні, проаналізовано динаміку фінансової злочинності та окреслено її вплив на рівень якості життя населення. Встановлено, що визначення обсягів фінансових злочині є достатньо проблематичним завданням, оскільки офіційною статистикою такі злочини не фіксуються, а факти їх вчинення важко довести. Обґрунтовано доцільність застосування при оцінюванні обсягів фінансової злочинності економіко-математичних методів та моделей, зокрема, кореляційно-регресійного аналізу, нелінійного програмування за моделлю Хорла та методів прогнозування. Доведено важливість дослідження впливу факторів на основні показники, що характеризують стан і тенденції фінансових злочинів в Україні. За допомогою економіко-математичних методів та моделей охарактеризовано взаємозв’язок та взаємовплив фінансових злочинів на рівень якості життя населення, що доводить актуальність таких досліджень в подальшому.
Keywords: фінансові злочини; економіко-математичні методи; модель; економічний розвиток; економічний аналіз