Механізми і перспективи застосування медіації в сфері державного управління у спорах з податковими органами: кваліфікаційна робота - Бевза, Володимир Ігорович (Університет «КРОК», 2025)
Метою магістерської роботи є дослідження передумов та перспектив впровадження медіації у сфері державного управління в Україні при вирішенні податкових спорів. Автором проаналізоване національне законодавство та зарубіжний досвід щодо досудового оскарження рішень органів податкової служби та можливості проведення медіації у податкових спорах та висвітлені напрями визначення у законодавстві України даної процедури Об’єктом даного дослідження виступають державно-управлінські (суспільні) відносини та процеси щодо вирішення конфліктних питань із податковими органами. Предметом дослідження є медіація як механізм застосування та вирішення спору у даних відносинах між платниками податків та контролюючим органами. Одержані висновки та їх новизна: зроблені порівняльний аналіз діючого законодавства щодо можливості застосування медіації у податкових спорах, визначені автором базові терміни «податковий спір», «податкова медіація», запропонована «дорожня карта впровадження податкової медіації». Сформовані в дослідженні теоретичні висновки комплексно систематизують поняття про податкову медіацію та про необхідні зміни для її практичного застосування в Україні. Ключові слова: податкова медіація, податковий спір, медіація, медіатор, державне управління, досудова модель, адміністративне оскарження
Keywords: медіація