Управління бізнес-процесами криптовалютних технологій на основі інтеграції смарт-контрактів і ролапів - Ковальчук, Юрій; Ковальчук, Юрій Русланович (Університет «КРОК», 2024)
В статті досліджуються актуальні технології ролапів, які дозволяють масштабувати використання смарт-контрактів в управлінні бізнес-процесами технологій на основі блокчейну. Особлива увага приділяється важливості децентралізації в сучасному цифровому світі. З огляду на збільшення потреби в автоматизації та ефективності в бізнес-процесах, визначено, що дана тематика є надзвичайно важливою для подальшого розвитку управлінських, фінансових і адміністративних систем по всьому світу. Встановлено, що поглиблений аналіз і порівняння можливостей різних технологій ролапів забезпечує ефективніший, безпечніший і економічний підхід до використання блокчейн-технологій в управлінні бізнесом. Використано метод порівняльного аналізу, що дозволив оцінити вплив різних рівнів масштабування блокчейну – від рівня 0 до рівня 3 – на загальну продуктивність та вартість транзакцій. Наукові результати дослідження визначили значні перспективи застосування ролапів для мінімізації витрат і часу на обробку транзакцій, а також для зниження залежності від централізованих посередницьких служб. Встановлено, що особливо важливим є виявлення та аналіз компромісів між децентралізацією, безпекою та масштабованістю, відомих як «трилема блокчейну», що впливає на можливості та обмеження в розгортанні цих технологій. Запропоновано подальші дослідження базувати на розробці нових методів і технічних рішень, спрямованих на вирішення проблем, виявлених у трилемі блокчейна. Наголошується на тому, що особливу увагу варто приділяти впровадженню інноваційних підходів, які могли б допомогти досягти оптимального балансу між ключовими характеристиками блокчейну. Крім того, встановлено, що актуальним залишається аналіз правових та економічних аспектів інтеграції ролапів у існуючі системи управління, що може сприяти їх ширшому впровадженню та визнанню на міжнародному рівні. Результати проведеного дослідження доводять необхідність аналізу розвитку системи знань про масштабування блокчейн-технологій. Це створює основу для подальшої роботи у цьому напрямку, маючи на меті більшу децентралізацію, безпеку та ефективність управлінських процесів.
Keywords: менеджмент; управління; блокчейн; смарт-контракти; ролапи; інтеграція; технології