Ризик-орієнтоване управління в системі економічної безпеки підприємства: дис. ... д-р економ. наук: 21.04.02 - Герасименко, Олена Михайлівна (Університет «КРОК», 2021)
Дисертацію присвячено забезпеченню економічної безпеки підприємства в умовах зростання та підвищення мінливості ризиків господарювання шляхом застосування ризик-орієнтованого управління на підставі розробки концептуальних, методологічних і прикладних компонентів. У роботі побудовано концепцію ризик-орієнтованого управління у системі економічної безпеки підприємства. Визначено місце та зміст політики ризик-орієнтованого управління в системі економічної безпеки підприємства як інструменту покращення інформаційно-аналітичного забезпечення функціонування системи економічної безпеки підприємства. Запропоновано створення і затвердження документу – «Політики ризик-орієнтованого управління підприємства». Розроблено методику оцінювання рівня економічної безпеки підприємства при використанні в її системі ризик-орієнтованого управління. Вдосконалено структуру системи економічної безпеки підприємства шляхом встановлення місця ризиків у її пріоритетних елементах, таких як об'єкт, суб'єкт і функціональні складові системи та фактори впливу. Доповнено методичні підходи до ризик-менеджменту через розробку алгоритму управління ризиками на підприємствах України. Модернізовано процедуру управління системою економічної безпеки підприємства шляхом інтеграції до неї процесу ризик-орієнтованого управління. Оновлено процеси виявлення, ідентифікації та систематизації ризиків окремих суб'єктів господарювання різних видів економічної діяльності. Оптимізовано науково-методичний підхід до управління ризиками на підприємстві, що відрізняється використанням оновленої карти ризиків як документу, що містить класифікатор ризиків, матрицю ризиків та іншу інформацію, для проведення ранжування ризиків із використанням удосконаленої декомпозиції ERM. Розширено теоретичні засади функціонування системи економічної безпеки підприємства в умовах інформаційної економіки, а також понятійно-категорійний базис управління в системі економічної безпеки підприємства шляхом поглиблення змісту понять, які характеризують вплив посилення мінливості ризиків, небезпек і загроз на стан системи економічної безпеки підприємства. Проведено декомпозицію системи економічної безпеки підприємства. Розширено науково-практичні підходи щодо визначення стратегічних перспектив підприємства за результатами ефективного управління ризиками в системі економічної безпеки.
Keywords: економічна безпека підприємства; ризик-орієнтоване управління; ризик-менеджмент; система економічної безпеки; ризики; загрози; небезпеки; інтеграція; інформаційна економіка; реєстр ризиків; картографування; стандартизація управління ризиками