Спадкування за правом представлення: суть і проблемні питання - Зверховська, В.Ф.; Мінаєва, К.Ю.; Мінаєва, Карина Юріївна (Університет «КРОК», 2025)
Стаття присвячена детальному аналізу інституту спадкування за правом представлення в українському праві, його сутності, меж застосування та практичним проблемам правозастосування. Розкрито еволюцію нормативного регулювання, акцентовано на лаконізмі ст. 1266 Цивільного кодексу України, відсутності чіткого визначення поняття і процедурних орієнтирів для підтвердження спорідненості, визначення та поділу часток, а також дотримання строків спадкоємцями, які закликаються за правом представлення. Досліджено співвідношення цього інституту із заповітом і спадковою трансмісією, показано, що право представлення функціонує виключно у площині спадкування за законом, що вимагає чітких меж для уникнення помилок у нотаріальній і судовій практиці. Окреслено характерні проблемні вузли доказування, серед яких ключове значення мають належне підтвердження факту смерті спадкоємця відповідної черги до моменту відкриття спадщини, встановлення юридично значущого родинного зв’язку заявників зі спадкодавцем, визначення впливу часткових заповітів на можливість застосування права представлення, а також обґрунтування критеріїв для поновлення пропущених строків. Увагу зосереджено на доказових і організаційних бар’єрах, що посилилися в умовах воєнного стану, коли ускладнено доступ до актових записів, збільшилася потреба у встановленні юридичних фактів та зросла роль суду як інструмента корекції нотаріальних помилок. Наукова новизна полягає у систематизації розпорошених положень доктрини та практики, уточненні понятійного апарату і формулюванні комплексних пропозицій щодо вдосконалення регулювання, які включають запровадження спеціальних норм до Цивільного кодексу, окремого механізму поновлення строків для спадкоємців за правом представлення, типової заяви до нотаріуса, а також цифровізованих процедур обміну даними між нотаріусами і державними реєстрами. Зроблено висновок, що посилення нормативної визначеності та стандартизація нотаріальних дій зменшать кількість спорів, забезпечать єдність практики і підвищать рівень захисту прав нащадків у спадкових правовідносинах
Inheritance by right of representation: essence and problematic issues
Keywords: спадкове право; спадкування; спадкування за правом представлення; спадкування за законом; інститут спадкування за правом представлення; спадкова трансмісія