Особливості суб’єктивного та об’єктивного кар’єрного успіху в контексті психологічної готовності до здійснення професійної кар’єри працівників сфери креативних індустрій - Карамушка, Людмила; Тиченко, Марта (Університет «КРОК», 2024)
Мета статті полягає у вивченні особливостей суб’єктивного та об’єктивного кар’єрного успіху в контексті психологічної готовності до здійснення професійної кар’єри в розрізі сфери креативних індустрій. Для досягнення поставленої мети було сформульовано наступні завдання: дослідити рівні розвитку суб’єктивного та об’єктивного кар’єрного успіху працівників сфери креативних індустрій; проаналізувати наявність зв’язку між рівнями розвитку суб’єктивного та об’єктивного кар’єрного успіху працівників сфери креативних індустрій з чинниками мікрорівня (характеристиками фахівців); мезорівня (характеристиками організацій) та макрорівня (чинники війни) на рівень оцінки суб’єктивного та об’єктивного кар’єрного успіху працівниками сфери креативних індустрій; проаналізувати наявність зв’язку між рівнем оцінки суб’єктивного/об’єктивного кар’єрного успіху працівниками сфери креативних індустрій та компонентами психологічної готовності до здійснення професійної кар’єри. Загалом у статті описано рівні оцінки різних вимірів кар’єрного успіху працівниками. Показано наявність зв’язку між чинниками мікрорівня (організаційно-психологічними та соціально-демографічними), мезорівня (зокрема напрямком діяльності організації). Крім того, описано наявність позитивного кореляційного зв’язку між таким чинником макрорівня як втрата роботи під час війни та суб’єктивним кар’єрним успіхом. Доведено вплив чинника мезорівня (сфери діяльності працівників у організації) на різні виміри кар’єрного успіху. Також виявлено, що суб’єктивний кар’єрний успіх найбільшою мірою пов’язаний з операційним та особистісним компонентами. Перспективи подальших досліджень полягають у синтезі раніше проаналізованих даних та попередніх емпіричних досліджень психологічної готовності працівників до професійної кар'єри.
Keywords: креативні індустрії; професійна кар'єра; суб’єктивний кар’єрний успіх; об’єктивний кар’єрний успіх; чинники здійснення професійної кар’єри; психологічна готовність до здійснення професійної кар’єри