Матеріально-ресурсна колаборація та пособництво державі-агресору як форми злочинного обігу активів: особливості складів злочинів і проблеми кваліфікації - Швець, Юлія Вікторівна (Харківський національний університет внутрішніх справ МВС України, 2025)
Статтю присвячено дослідженню проблеми розмежування складів кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 111-1 та ст. 111-2 Кримінального кодексу України. Запропоновано змінити правозастосовну концепцію: здійснювати кваліфікацію діянь як колабораційної діяльності (зокрема матеріально-ресурсної) лише в разі їх учинення громадянином України в умовах окупації або на території держави-агресора. Доведено, що пособництво державі-агресору є особливим проявом співучасті у злочині агресії. Надання допомоги у веденні агресивної війни завдає шкоди передусім не національній безпеці, а миру і безпеці людства, міжнародному правопорядку. Обґрунтовано думку про доцільність виключення ст. 111-2 з розділу І Особливої частини Кримінального кодексу України та доповнення розділу ХХ Особливої частини ст. 437-1 «Фінансування злочину агресії»
Material and Resource Collaboration and Aiding an Aggressor State as Forms of Criminal Asset Circulation: Features of Criminal Offences and Problems of Qualification
Keywords: агресія; збройний конфлікт; окупація; колабораційна діяльність; апособництво державі-агресору; передача матеріальних ресурсів; кримінальна відповідальність