Cоціально-психологічні умови сепарації особистості раннього дорослого віку від родительської сім’ї. - Гриджук, Вікторія Дмитрівна; Никоненко, Олена Вікторівна; Храпа, Олена Миколаївна (Видавнича група «Наукові перспективи», 2026)
У ході дослідження теоретично обгрунтовано, що психологічна сепарація особистості раннього дорослого віку є складним процесом, що охоплює фізичну, емоційну, соціальну та ціннісну автономію. Вона передбачає поступове відокремлення від родительської сім’ї, що пов’язується зі здатністю до самостійного прийняття рішень, визначенням життєвих цілей та прийняттям відповідальності за власне життя. Аналіз психодинамічного, когнітивно поведінкового та системного сімейного підходів дозволив показати, що сепарація є тривалим процесом, який супроводжується внутрішніми конфліктами, кризами та потребою у підтримці значущих дорослих. Важливе значення має надійна прив’язаність до батьків на ранніх етапах життя, що створює психологічну основу для розвитку автономності, впевненості у власних силах та здатності до конструктивної соціальної взаємодії. Ефективність сепараційного процесу залежить від стилю виховання та соціально-психологічних умов сім’ї. Демократичний стиль сприяє розвитку автономності, критичного мислення, емоційної стабільності та суб’єктності, тоді як авторитарні або надмірно ліберальні стратегії можуть ускладнювати формування самостійності, викликати тривожність та емоційну невпевненість. Гендерні особливості також впливають на темпи та специфіку автономізації: юнаки зазвичай показують більш ранню автономію, тоді як дівчата потребують більшої підтримки й емоційного супроводу у процесі відокремлення. На сучасному етапі розвитку психологічної науки сепарація розглядається як інтеграція когнітивних, емоційних та соціальних процесів, що дозволяє особистості зберігати емоційні зв’язки з батьками, не втрачаючи власної незалежності. Аналіз результатів емпіричного дослідження соціально-психологічних умов та чинників сепарації особистості раннього дорослого віку показав відмінності у сепарації залежно від статі: дівчата частіше показують низьку та середню емоційну автономію від матері (29% і 71%), тоді як хлопці мають вищий рівень функціональної та аттитюдної автономії (до 62%). Встановлено, що більшість респондентів (72,5%) мають достатній рівень диференціації «Я» (M = 3,7), що вказує на сформованість базових передумов для автономного функціонування. Показники співзалежності виявилися низько-середніми (2,2-2,4 бала), що свідчить про схильність до відповідальної поведінки та самостійних рішень. За результатами шкали самотності встановлено статистично значущі відмінності між групами (p = 0,002; p = 0,000), що дозволяє пов’язати високий рівень самотності з емоційною незрілістю та недостатньою автономією. Авторська анкета підтвердила сформованість суб’єктивного відчуття автономності: 52% молоді показують високий рівень внутрішньої самостійності, 55% - здатність до самостійних рішень, 47,5% - достатню емоційну само регуляцію, а 68% - адекватну підтримку з боку батьків
Social-psychological conditions of separation of the early adult personality from the parental family
Keywords: особистість; рання зрілість; мала соціальна група; сім’я як референтна група; психологічний процес сепарації особистості