Ризики в системі економічної безпеки підприємства та засоби їх нейтралізації - Коваленко, В.В. (Університет «КРОК», 2018)
Діяльність підприємств характеризується передусім певним рівнем економічної свободи суб‘єктів господарювання. Незалежно від власного бажання, учасники економічних відносин протягом своєї діяльності мають справу із певним рівнем невизначеності та, як наслідок, відчувають на собі вплив тих видів ризиків, що притаманні економіці країни у цілому, та безпосередньо галузі, у який здійснює свою діяльність підприємство. Рівень економічної безпеки підприємства залежить від того, наскільки ефективно її керівництво та менеджери будуть спроможні уникнути можливих ризиків та ліквідувати шкідливі наслідки окремих негативних складових внутрішнього та зовнішнього середовища. Саме тому необхідно вчасно виявити види ризиків, визначити джерела їх виникнення, сфери прояву, вчасно знайти шляхи зведення негативних наслідків до мінімуму. Кожному підприємству необхідна ефективна система управління ризиками. Мета управління ризиками – максимізувати позитивний їхній вплив та при цьому мінімізувати пов‘язані з ними негативні фактори. Ефективний процес виявлення і керування ризиками допомагає досягнути розумних компромісів між згаданими небезпеками та новими можливостями. Таким чином, розумне керування ризиками призведе до їхньої нейтралізації. Метою статті є дослідження ризиків та розгляд аспектів побудови системи управління ризиками на підприємствах. У статті досліджено сутність ризиків, які впливають на діяльність підприємства. Наводяться основні ефективні напрямки регулювання ступеня ризику. Визначаються методи управління ризиками, що використовуються у діяльності підприємств. Описуються основні етапи управління ризиками на стратегічному, тактичному та операційному рівнях управління. Характеризується методологія ― Управління ризиками організації. Інтегрована модель‖, яка була розроблена комісією Тредвея.
Keywords: ризик; мінімізація ризику; лімітування ризику; зниження ризику; уникнення ризику