Економічні перспективи малої гідроенергетики як складової ВДЕ України - Чумаченко, О.Г.; Чумаченко, Ольга Григорівна (ВНЗ “Міжрегіональна Академія управління персоналом”, 2022)
У роботі проаналізовані економічні перспективи малої гідроенергетики як складової відновлювальних джерел енергії Україні. Визначено, головні плюси застосовування «зеленої» електроенергетики, а саме електроенергії згенерованої малими гідроелектростанціями, а також відмічені недоліки які мають малі та міні-ГЕС. Підкреслено, що на території України знаходиться понад 63 029 тис. малих річок із загальною протяжністю 185,8 тис. км, які у своїй більшості відносяться до басейнів Вісли, Дунаю, Дністра, Південного Бугу та Дніпра. Відмічено, що у результаті українсько-російської війни до західних регіонів України переїхала значна кількість підприємств із сходу, півдня та півночі країни. Це все серйозно вплинуло на енергобаланс західних областей країни. Оскільки окрім сотень релокаційних підприємств про які йшла мова вище, у ці регіони переїхали сотні тисяч біженців, а це також велике навантаження на електроенергетичну систему. Тому будівництво та модернізація малих ГЕС на Західній Україні, у нинішніх умовах, набуває особливої актуальності. Запропоновані кроки, які повинна здійснити українська влада для того щоб ця галузь електроенергетики розвивалася ефективно. Щодо фінансування цієї програми то потрібно наголосити , що 19 травня 2022 року Європейська комісія затвердила стратегічний план «Відновлення України». У ньому окреслені ключові реформи та інвестиції необхідні для побудови процвітаючого та сталого майбутнього країни. Серед основних напрямків реконструкції названо також сприяння «зеленому» переходу країни.
Keywords: «зелена» електроенергетика; малі та міні - ГЕС; Західна Україна; стратегічний план «Відновлення України» ЄК