Економічні засади прийняття рішень роздрібними інвесторами на фондовому ринку - Румик, Ігор; Зємцов, Сергій; Румик, Ігор Іванович; Зємцов, Сергій Борисович (Університет «КРОК», 2024)
У статті досліджено економічні засади діяльності роздрібних інвесторів, які допомагають приймати ефективні рішення на фондовому ринку. Значна увага приділена можливостям інформаційно-аналітичних торговельних платформ, які доцільно використовувати роздрібним інвесторам для підвищення прибутковості інвестицій. Досліджено алгоритм прийняття рішень роздрібними інвесторами. Детально проаналізовано ключові чинники зростання активності роздрібних інвесторів на фондовому ринку. В результаті виокремлено чотири основні чинники, що приводять до прийняття ефективних рішень роздрібними інвесторами та отримання значної економічної вигоди. Доведено, що роздрібні інвестори можуть разом справляти значний вплив на ринок. Встановлено, що завдяки вдалому вкладенню активів та прийняттю ефективних рішень вони впливають на вибір певних продуктів, зокрема ESG. Рекомендовано використовувати можливості соціального трейдингу, як інноваційного способу торгівлі та інвестування через спеціальні програми копі-трейдингу.Розглянуто можливість автоматизації фінансово-інвестиційних операцій за допомогою роботизованих алгоритмів фондового ринку шляхом підключення їх до брокерського рахунку. Досліджено інформаційно-аналітичні торговельні програми, спрямовані на заробляння грошей, і допоміжні (сервісні) алгоритми. Обґрунтовано використовувати проактивний і дисциплінований підхід до інвестування, за рахунок якого роздрібні інвестори можуть значно підвищити свої шанси на отримання прибутку. Розглянуто можливості подальших досліджень даної тематики в напрямку використання новітніх фінансових програм на базі штучного інтелекту та комплексної оцінки за їх допомогою взаємодії різних секторів фондового ринку.
Keywords: економічний підхід; роздрібний інвестор; фондовий ринок; ефективність; соціальний трейдинг; роботизовані алгоритми