Лідерство як стратегічний ресурс закладу освіти: управлінські підходи до формування лідерських компетентностей у майбутніх фахівців. - Паращенко, Л.І.; Сумбаєва, Л.П.; Паращенко, Людмила Іванівна; Сумбаєва, Людмила Петрівна; Паращенко, Людмила (Класич. приват. ун-т. Запоріжжя, 2025)
У сучасних умовах трансформації системи освіти та посилення суспільних викликів питання розвитку лідерських якостей у студентів фахової передвищої освіти набуває особливої актуальності. Лідерство розглядається як стратегічний ресурс, що забезпечує конкурентоспроможність, адаптивність та інноваційність як окремого закладу освіти, так і всієї освітньої системи. Водночас розвиток лідерських якостей має стати елементом стратегічного управління освітньою організацією, а не лише результатом педагогічного впливу. Метою статті є обґрунтування управлінських стратегій формування лідерських якостей у студентів фахових коледжів України як інструменту стратегічного розвитку освітніх організацій. У дослідженні застосовано системний, порівняльний і структурно-функціональний підходи. Проаналізовано українські та зарубіжні управлінські практики розвитку лідерства у коледжах. Встановлено, що українські моделі вирізняються гнучкістю та ініціативністю, натомість зарубіжні – вищим рівнем формалізації та інтеграції у зміст навчальних програм. Запропоновано трикомпонентну модель курсу з лідерства (теоретико-аналітичний, практичний, рефлексивно-дослідницький модулі) та п’ять критеріїв оцінювання ефективності лідерських практик: когнітивний, поведінковий, рефлексивний, інституційний і соціальний. Результати дослідження слугують підґрунтям для розробки освітніх стратегій і політик управління закладом освіти, спрямованих на оновлення змісту програм, запровадження проєктного навчання, індивідуальних портфоліо лідерського розвитку, менторських систем і розширення міжсекторальних партнерств. Запропонована модель може бути інтегрована у внутрішню систему забезпечення якості освіти. Подальші дослідження доцільно спрямувати на вивчення управлінських підходів викладачів і адміністрацій до розвитку лідерства у студентів
Leadership as a strategic resource of an educational institution: managerial approaches to developing leadership competencies in future professionals
Keywords: лідерство; менеджмент; управлінська технологія; фахова передвища освіта; освітня організація; заклад освіти; коледж; компетентності