EMI + AI: інноваційні рішення у викладанні загальноосвітніх дисциплін англійською мовою - Новак, Ілона Милославівна; Троцько, Володимир Валентинович; Троцько, Володимир (ЗВО "Львівський університет бізнесу і права", 2025)
У статті проаналізовано інноваційні можливості інтеграції методології EMI (English as a Medium of Instruction) та технологій штучного інтелекту (AI) у процес викладання загальноосвітніх дисциплін англійською мовою в умовах цифрової трансформації освіти. Розглянуто методичні особливості підходів EMI та CLIL, їхні переваги та обмеження в контексті реалізації концепції білінгвального навчання. Доведено, що ефективне впровадження EMI в українських школах стримується низкою чинників, серед яких визначено недостатню мовну підготовку педагогів, брак адаптованих навчально-методичних ресурсів та підвищене когнітивне навантаження на учнів. З’ясовано, що сучасні інструменти штучного інтелекту, зокрема генеративні мовні моделі, адаптивні освітні платформи та автоматизовані системи оцінювання, можуть стати засобом підтримки EMI-стратегій, забезпечуючи персоналізацію навчання, лінгвістичну підтримку та розвиток цифрових компетентностей. Охарактеризовано український досвід використання ШІ в освітній сфері, включаючи державні ініціативи, платформи «Всеукраїнська школа онлайн» і «Мрія», а також волонтерські та міжнародні програми. Обґрунтовано, що поєднання EMI та AI сприяє підвищенню якості освітнього процесу, розширенню доступу до англомовного академічного контенту та посиленню інтеграції України у глобальний освітній простір. Сформовано висновки щодо перспектив подальших досліджень у напрямі емпіричної оцінки ефективності інструментів AI у середовищах EMI/CLIL, з урахуванням українського контексту та викликів воєнного часу. Доведено актуальність міждисциплінарного підходу до вирішення завдань мовної освіти в умовах цифровізації. Визначено, що ефективна інтеграція ШІ в EMI-практики потребує розроблення етичних стандартів, підвищення кваліфікації педагогів і державної підтримки. Ключові слова: EMI, CLIL, штучний інтелект, англомовне викладання, цифрова освіта, персоналізація навчання, Україна, педагогічна інновація, білінгвальне навчання.
Keywords: EMI; CLIL; штучний інтелект; англомовне викладання; цифрова освіта; персоналізація навчання; Україна; педагогічна інновація; білінгвальне навчання