Використання додаткових можливостей системи освітнього менеджменту Moodle для підвищення ефективності освітнього процесу - Троцько, Володимир Валентинович; Поліщук, Олександр Аркадійович; Літвін, Наталія Миколаївна; Троцько, Володимир (Видавнича група «Наукові перспективи», 2025)
У представленій роботі висвітлено сутність використання додаткових можливостей системи освітнього менеджменту Moodle для підвищення ефективності освітнього процесу. Визначено, що гнучкість і модульна структура цієї платформи створюють сприятливі умови для інтеграції інноваційних методів і персоналізації освітнього контенту. Доведено, що різноманітність інструментів зворотного зв’язку й аналітики сприяє формуванню сучасних компетентностей і стимулює активну взаємодію між працівниками закладів освіти та здобувачами освіти. Охарактеризовано роль гейміфікаційних компонентів у підвищенні зацікавленості, а також обґрунтовано важливість безпекового освітнього середовища, яке забезпечується контрольованим доступом та налаштуванням прав користувачів. Встановлено, що здатність Moodle до інтеграції з розширеними сервісами, зокрема з технологіями штучного інтелекту, допомагає вдосконалювати моніторинг динаміки успішності й оперативно реагувати на потреби кожного учасника освітнього процесу. Наголошено, що автоматизоване формування індивідуальних маршрутів і механізми персоналізованого оцінювання надають можливість оптимізувати використання часу, зосереджуючись на найбільш складних для здобувачів освіти аспектах. Така гнучкість сприяє збереженню мотивації та розвиває навички самоконтролю й самоорганізації. Особливу увагу приділено практичним напрямкам удосконалення: розширенню гейміфікаційних елементів, впровадженню алгоритмів штучного інтелекту та поліпшенню інструментів доступності. Ці кроки не лише розширюють межі застосування Moodle, а й формують нові можливості для забезпечення високої якості освітнього процесу в різних контекстах. Зроблено висновок, що подальший розвиток системи освітнього менеджменту Moodle сприяє формуванню сучасного, ефективного й безпечного освітнього середовища, яке відповідає вимогам часу та забезпечує сталий розвиток усіх учасників освітнього процесу
Keywords: система освітнього менеджменту Moodle; додаткові можливості; ефективність освітнього процесу; інноваційні методи; безпекове освітнє середовище; гейміфікація; штучний інтелект; персоналізація