Етичні стандарти поліцейської діяльності: порівняльний аналіз сша та України - Горєлова, Вероніка Юріївна (Харківський національний університет внутрішніх справ МВС України, 2025)
Статтю присвячено порівняльному аналізу етичних стандартів поліцейської діяльності США та України на основі дослідження нормативно-правових документів, кодексів етики та механізмів їх реалізації в обох правових системах Досліджено історичні передумови становлення етичної парадигми в діяльності правоохоронних органів, розглянуто основні чинники інституціалізації професійної моралі поліції та вплив соціокультурного середовища на характер нормативного регулювання, доведено, що в американській моделі перевага надається концепції «етики відновлення», у межах якої відповідальність розглядається не лише як санкція, а як інструмент моральної реабілітації поліцейського та засіб відновлення довіри громадськості, натомість в українському контексті превалює підхід репресивного характеру, що зумовлено посттоталітарною спадщиною та слабким рівнем громадського контролю над силовими структурами, визначено, що механізми контролю за дотриманням етичних стандартів у США мають багаторівневу структуру, включаючи незалежні наглядові комісії омбудсменів громадські ради при поліцейських відділках та процедури прозорого звітування про діяльність правоохоронців, тоді як в Україні процес створення аналогічних інституцій лише формується і супроводжується низкою структурних та нормативних викликів, зазначено, що ефективне впровадження етичних норм в Україні можливе лише за умови комплексного підходу, що передбачає не лише запозичення іноземного досвіду, але й критичну адаптацію до українських реалій. Наголошується на важливості формування сталого етичного середовища в поліції через удосконалення навчальних програм впровадження професійної перепідготовки та розбудову партнерських відносин між поліцією і громадянським суспільством, обґрунтовується висновок, що створення ефективної системи етичного регулювання має базуватись на цінностях демократичного управління, повазі до прав людини, відкритості та підзвітності правоохоронців перед суспільством. Звертається увага на необхідність розвитку правосвідомості серед працівників поліції та підвищення ролі етичної саморефлексії як внутрішнього чинника професійної культури. Доведено, що сучасні виклики безпеки не зменшують значення етичних стандартів, навпаки актуалізують потребу в їхньому неухильному дотриманні як запоруки легітимності та суспільної довіри
Keywords: етичні стандарти; громадський контроль; професійна етика; етика відновлення; правосвідомість; довіра до поліції; реформа правоохоронних органів