Туристичний бізнес, як засіб залучення інвестицій в Україну: кваліфікаційна робота - Малова, Зоряна Костянтинівна (Університет «КРОК», 2024)
Туризм впливає на глобалізаційні процеси, оскільки обмін туристами між країнами сприяє переливу капіталу, товарів та інформації, розвитку торгівлі, транспорту та комунікацій. Туристи виступають як споживачі благ різних країн, що експортуються, і одночасно є агентами глобалізаційних процесів. Туризм відігравав важливу роль у формуванні як локальних цивілізацій в минулому, так і світової цивілізації загалом, починаючи від відкриття нових земель до створення єдиної світової системи, що охоплює економіку, соціум та культуру. Бажання відкрити невідоме та розв'язати невід'ємне залишається сильною мотивацією для подорожей, відображаючи безкінечний інтерес людства до дослідження та обміну досвідом. Міжнародне співтовариство визнало туризм як ефективний інструмент для індивідуального та колективного розвитку, приділяючи особливу увагу послугам інтелектуального характеру, таким як екскурсії з просвітницькою, духовною та освітньою функціями. До цього долучилася ще одна тенденція у сучасного туриста - екологічне мислення та самореалізація під час подорожі або активного відпочинку.