Інновації в медіації: кваліфікаційна робота - Якунін, Валерій Валерійович (Університет «КРОК», 2024)
Медіація, як спосіб вирішення конфліктів, стає все більш актуальною в умовах сучасного суспільства. Швидкі зміни в технологіях та способах комунікації вимагають постійного оновлення та адаптації методів медіації. У цій роботі розглядається вплив інноваційних технологій на процес медіації та їхній внесок у підвищення ефективності конфліктного врегулювання. Однією з основних інновацій у медіації є використання інформаційних технологій. Це включає в себе використання відеоконференцій, онлайн-платформ для обміну інформацією та спільної роботи, а також розробку спеціалізованих програмних засобів для аналізу конфліктів та прийняття рішень. Впровадження цих технологій значно полегшує доступ до медіаційних послуг, зменшує витрати часу та коштів на переміщення, а також забезпечує можливість участі в процесі вирішення конфлікту учасникам, які знаходяться на великій відстані один від одного. Ще однією важливою інновацією є використання штучного інтелекту (ШІ) у медіації. Системи на основі ШІ можуть аналізувати великі обсяги інформації про конфлікт, надавати рекомендації щодо можливих стратегій врегулювання та допомагати учасникам у прийнятті обґрунтованих рішень. Це сприяє об'єктивнішому та ефективнішому вирішенню конфліктів, а також зменшує можливість впливу емоційних чинників на процес медіації. Інновації в медіації відкривають нові можливості для ефективного вирішення конфліктів у сучасному світі. Використання інформаційних технологій та систем на основі ШІ полегшує доступ до медіаційних послуг та забезпечує об'єктивне та ефективне врегулювання конфліктів
Keywords: медіація; конфлікти