Аналіз синергетичного підходу до управління проєктами - Данченко, О.Б.; Корейба, А.З.; Данченко, Олена Борисівна; Корейба, Андрій Зенонович; Корейба, Андрій (НТУ "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Управління проектами як наука ще дуже молоде та перебуває в процесі стрімкого розвитку, а також проникнення в усі сектори економіки, і не лише високотехнологічний сектор, такий як інформаційні технології, банківська справа, аерокосмічна галузь, але й будівництво, сільське господарство, торгівля тощо. У сучасних умовах жорсткої конкуренції компанії використовують проектні підходи до ведення бізнесу та в деяких внутрішніх та/або зовнішніх проектах. Таке широке застосування проектних підходів, у свою чергу, вимагає від методології управління проектами адаптації до конкретних умов бізнесу, розвитку, пошуку нових інструментів, методів, підходів. Синергетичний підхід відрізняється від усіх сучасних напрямків розвитку в управлінні проектами своїми науковими та практичними методами. Особливістю синергетичного підходу до управління проектами є забезпечення максимально релевантного стану по відношенню до зовнішнього та внутрішнього середовища, стабільності та розвитку при зміні параметрів впливу завдяки внутрішнім процесам самоорганізації. На основі результатів аналізу наукових публікацій вітчизняних та зарубіжних вчених та дослідників у галузі синергетичного управління проектами було зроблено висновок, що цей аспект є перспективним напрямком досліджень. Синергетичний підхід до управління проектами завдяки внутрішнім процесам самоорганізації має великий потенціал для розвитку та практичного застосування. У статті аналізуються існуючі та потенційні напрямки розвитку синергетичного підходу в управлінні проектами.
Keywords: проєкт; самоорганізація; синергетика; методології управління