Інтеграція міжнародного досвіду медіації та альтернативного вирішення спорів в українські реалії: кваліфікаційна робота - Архипенко, Анастасія Михайлівна (Університет «КРОК», 2025)
В умовах європейської інтеграції України та імплементації Закону України «Про медіацію» особливої актуальності набуває питання впровадження ефективних механізмів альтернативного вирішення спорів (АВС) та медіації, що успішно функціонують у міжнародній практиці. Досвід розвинених країн демонструє, що медіація є дієвим інструментом врегулювання конфліктів, який дозволяє розвантажити судову систему, зекономити час та ресурси сторін, а також зберегти їхні відносини. Вивчення та адаптація міжнародного досвіду медіації до українських реалій є важливим завданням для розбудови ефективної системи альтернативного вирішення спорів в Україні. Міжнародний досвід медіації вже досліджувався в працях вітчизняних та зарубіжних науковців. Водночас питання практичної інтеграції міжнародних практик медіації в українське правове та соціальне середовище потребує подальшого вивчення та систематизації
Keywords: медіація