Market of canned fruits and vegetables of Ukraine

Ескіз

Дата

2020

DOI

https://doi.org/10.31732/2663-2209-2020-58-82-87

item.page.thesis.degree.name

item.page.thesis.degree.level

item.page.thesis.degree.discipline

item.page.thesis.degree.department

item.page.thesis.degree.grantor

item.page.thesis.degree.advisor

item.page.thesis.degree.committeeMember

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Університет «КРОК»

Анотація

The article highlights the situation and main trends in the Ukrainian market of canned fruits and vegetables, including the need to invest, expand production, increase competition and natural and marinated canned food, jams and purees, juices, tomato products, and canned dietary and for baby food. In the course of studying the market, the dependence on the product category, consumption of canned vegetables and snacks, which fluctuates with different intensity, is considered. The main market segments are highlighted, namely the main part of Ukrainian production in this area is focused on processing tomatoes, more than half of which are converted into domestic canned tomato paste and puree. Among other popular types of canning and corn -peas and corn, which our housewives find the widest application. It is determined that in the recent period the domestic market of vegetable products belongs to the significant in cost, cost and efficiency of institutions, characterized by contradictory development trends. The central place in the market structure belongs to wholesale and retail trade, market infrastructure; it is these elements that determine the trade turnover of the industry, as well as technological prospects. The work highlights the main problems, in particular the lack of an efficient sales system, adequately developed logistics. The volumes, capacities and growth rates of the market are determined. The work covers all segments of the market: from the development of raw materials and pricing of vegetables and fruits to domestic and foreign trade in finished canned fruits and vegetables, as well as increasing product quality; diversification; expansion of the segment of environmentally friendly products. In order to develop the market of canned fruits and vegetables, it is proposed to improve the quality and safety of products, optimize pricing policies, focus on increasing production capacity and sales.
У статті висвітлено ситуацію та основні тенденції розвитку українського ринку плодоовочевої консервації, , серед яких виділено необхідність інвестування, розширення обсягів виробництва, зростання конкуренції та натуральних і маринадних консервів, джемів і пюре, сокової продукції, томатної продукції, а також консервів дієтичних і для дитячого харчування. В ході вивчення ринку розглянуто залежність від товарної категорії, споживання консервованих овочів і закусок, яка коливається з різною інтенсивністю. Виділено основні сегменти ринку, а саме основна частина українського виробництва в цій сфері зосереджена на переробці помідорів, більше половини з яких перетворюються на вітчизняних консервних заводах в томатну пасту і пюре Серед інших популярних у виробників і споживачів видів консервації - горошок і кукурудза, яким наші господині знаходять найширше застосування. Визначено, що в останній період вітчизняний ринок овочевої продукції належить до значних за вартістю, витратами та ефективністю інститутів, що характеризується суперечливими трендами розвитку. Центральне місце у структурі ринку належить оптовій і роздрібній торгівлі, ринковій інфраструктурі; саме ці елементи визначають товарний оборот галузі, а також технологічні перспективи. Робота висвітлює основні проблеми, зокрема відсутність ефективної системи продажів, адекватно розвиненої логістики. Визначено обсяги, ємності і темпи зростання ринку. Робота охоплює всі сегменти функціонування ринку: від розвитку сировинної бази та ціноутворення на овочі та фрукти до внутрішньої і зовнішньої торгівлі готової консервованої плодоовочевої продукцією, а також зростання якості продукції; розширення асортименту; розширення сегменту екологічно чистої продукції. Для розвитку ринку консервованих плодів та овочів пропонується зайнятися покращенням якості та безпеки продукції, оптимізувати цінову політику, зосередити зусилля на зростанні виробничих потужностей та обсягу продажу.

Опис

Ключові слова

vegetable processing industry of Ukraine, fruit and vegetable preservation, production, consumer, assortment, market of fruit and vegetable preservation, овочепереробна промисловість України, консервація фруктів та овочів, виробництво, споживач, асортимент, ринок консервації фруктів та овочів

Бібліографічний опис

Kuzmenko O. Market of canned fruits and vegetables of Ukraine / O. Kuzmenko, V. Orlova, O. Serhieieva // Вчені записки Університету «КРОК». - 2020. - №2(58). - С. 82-87. - https://doi.org/10.31732/2663-2209-2020-58-82-87

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced

Історія версій

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
ВерсіяДатаАнотація/Summary
2*
2024-07-26 15:13:21
2024-07-26 15:12:00
* Вибрана версія